logo

•• Mraziarne Sládkovičovo, a.s. - exkurzia žiakov Základnej školy v Pustých Uľanoch ••

Žiaci zo ZŠ v Pustých Úľanoch využili možnosť zúčastniť sa na odborných exkurziách "Cesta za jedlom - slovenské chutí najlepšie" v rámci týždňa "Hovorme o jedle", ročník 2014, hneď dvakrát. Ich druhou zastávkou bolo Sládkovičovo, kde sídlia Mraziarne, a.s.

História spoločnosti sa datuje od roku 1974, kedy začali prvé práce na výstavbe nového mraziarenského komplexu na Slovensku. Prvé spracovanie ovocia a zeleniny sa uskutočnilo už v roku 1976.

Výrobný program spoločnosti je zameraný hlavne na spracovanie a výrobu mrazenej zeleniny a ovocia. Základom programu sú plodiny listových, hlúbových, plodových a koreňových zelenín z  južného regiónu dodávané pestovateľmi na báze garancie a požadovanej kvality.

Mraziarne Sládkovičovo, a.s. sa nachádzajú v mestečku Sládkovičovo na území Trnavského kraja, v regióne okresu Galanta, ktorý je silne zastúpený pestovateľmi ovocia a zeleniny. Podnikové predajne majú Mraziarne, a.s. v Galante a Sládkovičove. 

Spoločnosť robí distribúciu vlastných mrazených výrobkov, ktorými sú mrazené jednozložkové zeleniny a mrazené zeleninové zmesi, ale tiež distribuuje doplnkový tovar- ryby, zmrzliny, mrazené cestoviny, mrazené polotovary a hotové mrazené výrobky z mäsa.

Žiaci Základnej školy v Pustých Úľanoch mali možnosť v Mraziarni, a.s. vidieť celý proces zmrazovania. Ako sa deti od sprievodcu dozvedeli, zmrazovanie sa musí vykonať čo najrýchlejšie kvôli tvorbe veľkých kryštálov ľadu a následnému trhaniu buniek. Rýchlosť zmrazovania ovplyvňuje počiatočná teplota potraviny, jej veľkosť, veľkosť jej styčného povrchu s chladiacim médiom a jej tepelne izolačné vlastnosti. Zmrazovanie takisto ovplyvňuje teplota chladiaceho média a miera prestupu tepla.

Prítomní školáci spoznali špecifiká zamrazovania jednotlivých druhov zeleniny a mäsa a zaujímali sa o špecifické procesy výroby mrazených polotovarov a hotových jedál. Rovnako mali možnosť spoznať aj proces zmrazovania jednozložkovej zeleniny (napr. brokolica, hrášok, karfiol) a zmrazovania zeleninových zmesí (Mraziarne, a.s. vyrábajú napr. mexickú, dunajskú zmes alebo lečo). Súčasťou mraziarenského sortimentu v Sládkovičove je aj zmrazovanie mäsa, pri ktorom žiaci zistili viac o hlbokom zmrazení.

Na rozlúčku dostal každý z prítomných jeden z najlepších zmrazených hotových jedál - nanuky. Zamestnanci Mraziarní, a.s. vyjadrili presvedčenie, že vždy, keď žiaci zo ZŠ v Pustých Úľanoch budú jesť v lete nanuky, spomenú si na príjemné a poučné chvíle v podniku.
 

Pozrite si krátky záznam z exkurzie:

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...